top of page

Sadevesikourujen puhdistus: Yksinkertainen toimenpide, mutta miksi joskus ammattilainen on turvallisin vaihtoehto?

Kerrostalon rännit täynnä kasveja

Sadevesikourujen eli rännien puhdistus on yksi niistä kotitalouden tehtävistä, joita monet meistä saattavat lykätä tai jopa unohtaa kokonaan. Mutta totuus on, että säännöllinen rännien puhdistus on avain pitämään kodin sadevedenpoistojärjestelmät kunnossa ja auttaa ehkäisemään kosteusvaurioita ja muita vakavia ongelmia. Tässä blogissa tarkastelemme rännien puhdistuksen tärkeyttä ja annamme joitakin vinkkejä, jotka auttavat tekemään tästä tehtävästä helpompaa ja turvallisempaa.  Mutta ennen kuin tartut tikapuihin ja aloitat puhdistuksen, on tärkeää muistaa turvallisuusnäkökohdat. Lisäksi, joissain tilanteissa, kuten äärimmäisen korkeilla tai jyrkillä katoilla, ammattilaisen palkkaaminen voi olla fiksuin vaihtoehto.

Miksi rännien puhdistus on tärkeää?


Ensinnäkin, mitä tapahtuu, jos sadevesijärjestelmät jätetään puhdistamatta? Rännien tukkeutuminen roskilla, lehdillä, ja muilla epäpuhtauksilla voi johtaa useisiin ongelmiin. Yksi yleisimmistä ongelmista on veden kerääntyminen ja tulviminen yli reunojen. Tämä voi aiheuttaa vahinkoa rakennuksen ulkoseinille, sokkeliin ja kattoon, sekä otsalaudoille.

Lisäksi, jos sadevesijärjestelmät ovat tukkeutuneet ja vesi jää seisomaan, se voi aiheuttaa homeen ja sammaleen kasvua ja ruostuttaa rännejä. Tämä ei ole vain epämiellyttävää silmälle, vaan se voi myös vahingoittaa sadevesijärjestelmiä.

Säännöllinen rännien puhdistus voi pidentää rännien ja koko rakennuksen, sekä vesikaton käyttöikää.Rännien puhdistaminen omatoimisesti asianmukaisilla välineillä


 1. Varustaudu oikein: Mikäli mahdollista, käytä kiinteitä telineitä tai henkilönostinta. Käytä asianmukaisia turvavarusteita, kuten turvavaljaita, jotka on kiinnitetty tukevasti rakennukseen tai henkilönostimeen. Tämä varmistaa turvallisen työskentelyn korkealla.

 2. Käytä rännien puhdistustyökaluja: Hanki rännien puhdistukseen tarkoitettuja välineitä, kuten rännipesuri tai rännien puhdistusharja. Näitä työkaluja voi ostaa rautakaupoista tai erikoisliikkeistä.

 3. Kiipeä katolle turvallisesti: Käytä tikkaat ainoastaan päästäksesi katolle. Tikkaat eivät ole työskentelyä varten. Varmista, että tikkaat ovat tukevasti asennettu.

 4. Kiinnitä turvavaljaat: Ennen kuin aloitat työn, varmista, että turvavaljaasi on asianmukaisesti kiinnitetty ja säädettynä.

 5. Puhdista rännit: Käytä rännien puhdistustyökaluja poistaaksesi roskat ja lian rännistä. Työskentele hitaasti ja varovasti, jotta et vahingoita ränniä tai rakennusta.

 6. Huuhtele rännit: Kun suurin osa roskista on poistettu, huuhtele rännit vedellä letkulla tai kastelukannulla, jotta saat loput roskat pois.

 7. Tarkista ja korjaa: Tarkista rännit ja rännien kiinnitykset mahdollisten vaurioiden, kuten vuotojen tai halkeamien varalta. Tarvittaessa korjaa, kiinnitä tai vaihda vaurioituneet osat.


Voit puhdistaa rännit itse turvallisesti ja tehokkaasti käyttäen oikeita työkaluja ja turvavarusteita. Muista kuitenkin aina olla varovainen ja turvallisuus ensin!Milloin kannattaa kutsua ammattilainen?


Vaikka monet voivat suorittaa rännien puhdistuksen itse, on tilanteita, joissa ammattilaisen apu voi olla parempi vaihtoehto:

 1. Korkea sijainti: Jos rännit sijaitsevat erittäin korkealla tai jyrkällä katolla, ammattilaisen käyttö voi olla turvallisempi vaihtoehto.

 2. Puutteellinen varustelu: Jos sinulla ei ole tarvittavia varusteita tai et ole varma omista taidoistasi, on parempi turvautua ammattilaisen apuun.

 3. Ammattilaisten käytössä olevat välineet: Ammattilaiset käyttävät usein erikoistyökaluja, kuten rännien puhdistusimureita, jotka mahdollistavat puhdistuksen jopa 12 metrin korkeuteen maastakäsin. Lisäksi heillä on tarvittavat turvavarusteet, kuten turvavaljaat, jotka varmistavat työn turvallisuuden. Ammattilaisilla on käytössä myös nosturiautoja, jotka mahdollistavat puhdistuksen kymmenien metrien korkeuteen

 4. Vastuu: Ammattilaiset ottavat vastuun työn laadusta ja mahdollisista vahingoista. Heillä on myös asianmukaiset vakuutukset, jotka kattavat mahdolliset vahingot.

 5. Kokonaisvaltainen huoltopalvelu: Monet yritykset tarjoavat kokonaisvaltaisia kattohuoltopalveluita, mukaan lukien säännölliset katon tarkastukset ja katon korjaukset.

Rännien puhdistus imurilla tampereen alueella
Rännien puhdistus imurilla jopa 12m korkeuteen

Rännien puhdistuksen hinta?


Paljonko se sitten maksaa? Rännien puhdistuksen hinta vaihtelee monista tekijöistä riippuen. Pienissä rakennuksissa, kuten omakotitaloissa tai pienkerrostaloissa, rännien puhdistuksen hinnat ovat alkaen 270 euroa. Hinta voi vaihdella alueittain ja palveluntarjoajan mukaan, mutta tämä antaa yleisen käsityksen siitä, mitä odottaa.

Toisaalta rivitaloissa, joissa on usein enemmän rännimetrejä, kustannukset voivat nousta huomattavasti korkeammiksi. Rännimetrejä voi olla satoja, mikä tarkoittaa, että puhdistuksen hinta voi nousta jopa 1000 euroon tai enemmänkin.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page